Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2013 02:36 - Вяра, Надежда и Любов - опит за празнично есе
Автор: alendelonn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3937 Коментари: 0 Гласове:
1



Честит празник ! 
Понятни ли са ни тези чувства днес, или са се превърнали в чувствителни понятия. Дали пък днес 2013 година в България са вече са само думи ? Дали празникът Вяра, Надежда и Любов и майка им София, е само повод да запивка на хората с такива имена ?
Не уважами, не. Отказвам за повярвам и да се примиря. Защото тези три понятия са корелативни, т.е. свързани и нуждаещи се едно от друго. Може ли да има вяра без надежда, или надежда без вяра, или любов без вяра ? Невъзможно е нали ! Това не са просто добродетели, в тези три думи е събран фундамента на християнството.
И все пак, едва ли има по-подходящ ден за да формулирам няколко въпроса и да си отговоря сам за себе си, за да се убедя в това.
1. В какво вярвам ? Вярвам, че живота винаги има последната дума. Вярвам и във вродената доброта разбира се. Идваме на този свят добри и чисти, с плам и увереност в очите. После живота ни поема, в зависимост от картата, която сме изтеглили от пасианса на битието, и започваме да го живеем пустия му живот. Някой се опитват да се борят с него "доколкото могат", други се пускат по течението. На финала, всекиму според заслугите, на този или на онзи свят, има ли значение къде ? Но все пак вярвам,че поне 51 % от хората са добри и са живели живота си достойно. Да, наистина така вярвам и ще продължа да мечтая това да е така и процента да е по-висок, дори и мечтата ми да е наивна и тъпа.И ако наистина е така, значи,какво следва - има НАДЕЖДА !  
2. За какво се надявам ? Надявам се, всички трябва да бъдем посвоему щастливи в крайна сметка. Щастието е въпрос на степенуване казваше баща ми, и различните хора, го постигат по различен начин и в различни периоди от живота си. И някак си успяват, поне от време на време.И споменът за тези успехи, за тези тяхни победи срещу скепсиха и по-модерно хейтърството подържат вярата им, в миговете когато си мислят, че щастието им се е изплъзнало. И чакат следващото раздаване и се надяват то да дойде неусетно бързо, със скоростта на светлината, със звука на жадуваното телефонно обаждане и да чуят добра новина или поне няколко добри думи. Те наглед са безполезни жестове, които не изискват нито много време, нито средства или някаква жертва, но се посрещат с по-голяма благодарност от добрите дела, дори и да имат вкус на предателство. Но това е по-рядко срещно, все пак нито живота, нито света далеч не са идеални. И начина, да оцеелем спазвайки тези две аскиоми е ... ЛЮБОВТА разбира се.
3. Къде е любовта ?  Не онази "народната" от възрожденската песен, нея я търсят само политиците май напоследък. Става дума за Вашата - личната, персоналната, без значение платонична или не, споделена или не, възможна или да :) Къде е ? Това не знам, но Вие със сигурност знаете и вървете да я търсите, вместо да си губите времето с четене този блог. Може да е в съседната стая, може да е зад ъгъла или накрая на света, Вас чака да я откриете. Аз ще си остана да ВЯРВАМ, че има НАДЕЖДА, да се намери ЛЮБОВТА. Моля Ви само, не ми се смейте - на Дон Кихот никой не му се подиграва въпреки, че се е бил с вятърните мелници.  
 




Тагове:   вяра,   надежда,   любов,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alendelonn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 52915
Постинги: 36
Коментари: 5
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930